Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, 21 August 2011

LAPORAN RAMADHAN DI GAZA 2 2011 (EMEL yang diterima daripada Ketua Misi RADIG 2- 20.8.2011)

Laporan :NIZAL MOHAMMAD dari Gaza

GAZA, Sabtu–Gerakan evakuasi para peserta misi Ramadhan Di Gaza kedua (RADIG 2) Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) pagi ini bermula.

Tindakan dibuat susulan serangan yang semakin meningkat keatas Gaza. Awal pagi jam 4.40 waktu tempatan bunyi dentuman kuat dapat didengari para peserta misi RADIG 2 yang sedang berkumpul selepas solat Subuh.

Kordinasi sedang dibuat dengan pihak kerajaan Gaza, kedutaan Malaysia di Mesir dan pihak berkuasa Mesir.

Walaupun keadaan belum dapat ditentukan untuk proses evakuasi benar-benar dapat dilaksanakan, para peserta misi RADIG 2 tetap didalam keadaan bersedia untuk bergerak pada bila-bila masa.

Mereka kini berkumpul di lobi untuk menantikan kenderaan yang akan membawa mereka ke sempadan Rafah.

Sejak semalam serangan demi serangan dilakukan keatas Gaza.Sewaktu peserta misi RADIG 2 menunaikan solat Jumaat diMasjid Sheikh Abdullah Azzam diZaitun, sebuah daerah di utara Gaza yang hampirdiperbatasansempadan Gaza – Israel, bunyidentumankedengaranbeberapa kali.

Bagaimanapun, ini tidak langsung menjejaskan penduduk tempatan dan solat Jumaat serta urusan seharian berlangsung seperti biasa walaupun para peserta misi RADIG 2 umumnya berasa agak cemas.

Sebelum itu, peserta misi RADIG 2 telah dibawa ke lokasi serangan udara Israel yang dilancarkan pada awal pagis ebelumnya.Bedilan menepati bangunan PerpustakaanAwam Gaza yang sedang dibina.Kesan bedilan itu bukan hanya menjejaskan struktur binaan bangunan tersebut malah turut merosakkan beberapa bangunan sekitarnya termasuk Masjid Sheikh Zayid Sultan An-Nahyan.

Tinjauan dari dekat mendapati, cermin tingkap dan pintu masjid pecah dan beberapa kipas di siling rosak teruk. Malah, terdapat juga beberapa serpihan bom di lantai masjid.

Pada sebelah petang, peserta misi RADIG 2 telah berkunjung ke Masjid An-Nasr di BeitHanoun yang terletak satu kilometer dari perbatasan Gaza-Israel. Masjid yang berusia lebih 500 tahun dibina semula atas sumbangan penuh seluruh lapisan rakyat Malaysia. Masjid berkenaan telah musnah akibat serangan tentera Israel beberapa tahun lalu.

Penduduk tempatan turut menyambut ketibaan rombongan misi. Mereka turut menyaksikan penyerahan dana sumbangan rakyat Malaysia oleh SetiausahaAgung MAPIM, Haji MohdAzmi Abdul Hamid, yang merupakan ketua misi RADIG 2.

Rombongan misi RADIG 2 selamat tiba di hotel setelah menyempurnakan Iftar yang disediakan oleh pihak berkuasa tempatan wilayah BeitHanoun. Dalam perjalanan pulang, berita yang didengari melalui radio di dalam bas yang dinaiki rombongan misi melaporkan bahawa daerah Zaitun yang baru beberapa jam yang lalu diziarahi telah mengalami serangan bedilan bom Israel.

No comments:

Post a Comment